Skip to content
SPF voor je gezicht
09 maart 2020

SPF voor je gezicht

SPF staat voor Sun Protection Factor. Het beschermt je huid tegen schadelijke uv-stralen van de zon, die er altijd zijn, ook op een minder zonnige dag. Uv-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van tekenen van huidveroudering, zoals bruine vlekjes, fijne lijntjes en rimpels en een doffe teint, maar kunnen ook de oorzaak zijn van huidkanker.

Daarom is het belangrijk je huid dagelijks te beschermen, met een SPF crème hou je je huid niet alleen mooi, maar ook gezond. Dit kan een aparte crème zijn, ook kan de SPF al zitten in je dagcrème of BB-crème. Een echte musthave voor bij skin routine dus!

Gebruik je liever een aparte SPF crème? Gebruik SPF altijd als laatste stap van je skin routine. Wacht 10 minuten voordat deze volledig is ingetrokken.

Naast de dagelijkse bescherming bestaan er honderden type zonbescherming, en daarom is het verstandig om je daar in te verdiepen voordat je de zon in gaat. 

De SPF (Sun Protection Factor) in zonnebrand is de beschermingsfactor, het is een maat voor hoe goed een zonnebrandproduct beschermt tegen UVB straling.

De SPF geeft aan hoeveel keer langer je van de zon kunt genieten zonder te verbranden en geeft dus aan hoe lang een zonnebrandcrème effectief blijft op de huid. SPF20 bijvoorbeeld betekent dus dat je 20x beter beschermd bent tegen de UVB straling dan je natuurlijke bescherming. Kan je normaal 10 minuten in de zon verblijven zonder te verbranden, met SPF20 verleng je die tijd naar 200 minuten.

Ondanks dat je misschien een hoge beschermingsfactor gebruikt is het belangrijk om je regelmatig in te smeren. Smeer je 30 min voordat je de zon in gaat in, smeer jezelf om de twee uur opnieuw in en smeer je nadat je hebt gezwommen of hevig hebt getranspireerd opnieuw in. Om je huid optimaal te verzorgen is het verstandig om aan het einde van de dag altijd een aftersun te gebruiken, je mooi bruine kleur blijft zo langer in stand en de vochtbalans in je huid herstelt.

Ieder huidtype reageert anders op de blootstelling aan UV straling, dus voor ieder huidtype verschilt de geadviseerde SPF.

Huidtype 1 – Een lichte huid die snel verbrandt en zelden bruint, in combinatie met rossig of lichtblond haar en een lichte huidskleur. Verbrandingstijd is 5-10 min. Geadviseerde SPF is 30 of hoger

Huidtype 2 – Een lichte huid die snel verbrandt en slechts langzaam bruint, gecombineerd met blond haar en een lichte oogkleur. Verbrandingstijd is 10-20 min. Geadviseerde SPF is 15-20

Huidtype 3 – Een licht getinte huid die zelden verbrandt en gemakkelijk bruint, meestal gecombineerd met donker haar en vrij donkere ogen. Verbrandingstijd is 20-30 min. Geadviseerde SPF is 10-15

Huidtype 4 - Een getinte (Mediterrane) huid die bijna nooit verbrandt en gemakkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en bruine ogen. Verbrandingstijd is >30 min. Geadviseerde SPF is 5-10

Huidtype 5 – Een donkerbruine (Aziatische) huid die bijna nooit verbrandt en heel makkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en bruine ogen. Verbrandingstijd is >30 min. Geadviseerde SPF is 5-10

Huidtype 6 – Een hele donkerbruine huid, die vrijwel niet verbrandt en heel makkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en donkere ogen. Verbrandingstijd is >30 min. Geadviseerde SPF is 5-10.

Shop nu

Creme Solaire Dry Touch Face Cream

Biotherm
50 ml • € 18,00

Targeted Protection Stick SPF35

Clinique
6 gr • € 22,50

Essential Energy Day Cream SPF20

Shiseido
50 ml • € 49,20

Facefinity All Day Primer SPF20

Max Factor
30 ml • € 6,80

Ideal Soleil After Sun Daily Milk Care

Vichy
300 ml • € 21,60